Välj en sida

semesterbild

Jämförandet i sociala medier har sällan varit så påtagligt som sommar- och semestertid. Påverkas du negativt av alla bilder som dyker upp i ditt flöde i sommar? Läs det här och du kommer genast må bättre!

Du skrollar förbi den ena härliga sommarbilden efter den andra. Solgassande ben på stranden, paraplydrinkar och båtutflykter. Bilder som svider lite extra en instängd dag på jobbet. Så när det äntligen är din tur att gå på ledighet så passar du på – du lägger upp den ena härliga semesterbilden efter den andra som någon annan stackare i sin tur får upp i flödet under arbetsdagen.

Hur kommer det sig egentligen att vi påverkas och jämför oss med vad andra lägger ut på sociala medier? Enligt forskare handlar det om social jämförelse. För att passa in iakttar och utvärderar vi vad andra verkar gilla, och gör likadant i avsikt att känna oss inkluderade och nå acceptans.

Typiska sommarbilder på sociala medier

– Den uppblåsbara flamingon – plötsligt dyker den rosa poolkamraten upp överallt.
– Solgassande ben på stranden
– Bilden genom flygplansfönstret
– ”Skål från ett soligt…”
– Glassbilden
– Båtturen
– Grillmiddagen
– En rosa solnedgång

glass

 

Ibland ger det kickar och en tillfredsställelse att posta en bild och se alla gilla-markeringar som kommer in. Men oftast är glädjen bara kortsiktig. Att sociala medier även kan ge rad negativa påföljder för välmåendet är inget nytt. Stress, sömnproblem, ångest och nedstämdhet är bara några exempel. För att få lite perspektiv på det hela är det bästa att påminna sig att semesterbilderna i ditt flöde (när alla har det så härligt, soligt och idylliskt) är långt ifrån verkligheten. Det är en filtrerad bild av verkligheten. Alla har vi färglösa och inspirationslösa dagar – men vi väljer att visa upp de färgsprakande och bästa. Förmodligen har det där perfekt dokumenterade middagsögonblicket också inkluderat en hel del staging, omtagningar, redigering och otåliga inblandade som väntar på att få hugga in. Puh, det är ju inte speciellt avkopplande precis…

Bästa tipsen för att hantera bildstressen

Påminn dig själv
När du ser den där perfekta semesterbilden och tanken ”varför är inte mitt liv lika härligt?” poppar upp, slå tillbaka med tanken att du ser en filtrerad bild av verkligheten. Påminn dig om exemplet med middagen ovan. Acceptera att du känner som du gör, men försök skapa en distans.

Ta en paus
På sociala medier jämför du dig med en hel värld, likaså så kallade ”influencers” som i många fall har som jobb att just inspirera. Det ger lätt en skev bild. Blir du stressad av dina sociala medier kan det bästa sättet vara att faktiskt ta en paus. På så vis får du koppla av på riktigt, samtidigt som du begränsar vilka du jämför dig med, vilket ger en mer realistisk bild av verkligheten.

En studie från The Happiness Research Institute i Danmark visar att de som undvek att logga in på det sociala mediet Facebook rapporterade att de kände sig mer nöjda med livet, mer entusiastiska och mindre deppiga redan efter en vecka! Så istället för att leverera en massa härliga sommarbilder under ledigheten, varför inte även ta semester från dina sociala medier då och då?

Läs även:
Därför blir du sjuk på semestern
Ny studie visar: Då är vi som lyckligast

 

FS04539-02_Octean_SiliceaOSBB_500mllimpa_glyc Utskrift limpa_andro limpa_bi limpa_lady mn8 logo limpa_saframyl